Porady

Podstawowe narzędzia do tworzenia tortów

Tort, czyli ciasto na specjalne okazje, charakteryzuje się eleganckimi, bogatymi zdobieniami i dodatkami. Pochodzi  z Włoch, a osobą, która spopularyzowała jego istnienie w Polsce była Królowa Bona. Tort piecze się w naszym kraju i w większości innych państw na specjalne okazje, tj. urodziny, imieniny, chrzciny ślub itp.

Torty najczęściej robione są z biszkoptów, nasączanych ponczem lub sokiem i przekładane masami. Masy mogą mieć różne smaki, tj. czekoladowe, orzechowe, jak również składające się z dżemu lub z bitej śmietany. Równie popularne są torty bezowe. W zależności od upodobania cukiernika, tort może mieć różne kształty, np. prostokątny, serca lub autka dla dziecka, ale najczęściej spotykaną formą jest ta klasyczna, okrągła. Tort jest jednym z głównych elementów każdej imprezy, wyczekiwany zarówno przez gości, jak i gospodarzy. Smaczny i pięknie ozdobiony tort to duma każdego organizatora imprezy. Warto, aby ten wypiek odzwierciedlał nasze uczucia, był wyjątkowy i wart wspominania zarówno jego smaku, jak i aspektów wizualnych i estetycznych przez długi czas.

Narzędzia do tortów

Aby stworzyć wymarzony, najsmaczniejszy tort, potrzebujesz (oprócz składników), narzędzi  umożliwiających jego przyrządzenie oraz przenoszenie. Podstawowym przyrządem podczas wypieku jest forma, która może mieć różne kształty, umożliwiające najbardziej fantazyjne wypieki. Do wyboru masz także opaski do tortów, formy teflonowe lub blaszane, aluminiowe i silikonowe. Każda z tych pozycji jest dostępna w zróżnicowanych kształtach i kolorach. Oprócz form, przydatnym narzędziem, podczas pieczenia biszkoptów jest rant i folia rantowa, ułatwiająca wyjmowanie ciasta. Do precyzyjnego przekrojenia biszkoptów potrzebujesz odpowiednich gabarytów noża. Do nasączania biszkoptów niezbędny jest pędzel lub łyżka.

Narzędzia do wykańczania tortu

Dla wygodnego i precyzyjnego obsmarowania wypieku, potrzebujesz obrotowej patery, podkładki antypoślizgowej oraz szpatułek (najlepiej dużej i małej), ułatwiających wygładzenie brzegów. Aby Twój tort był idealny, niezbędna jest też skrobka cukiernicza. Bardzo przydatnym narzędziem dla osiągnięcia wręcz lustrzanej gładkości są dyski cukiernicze. Kolejną bardzo ważną rzeczą, są podkłady pod torty, umożliwiające ich bezpieczne przenoszenie. W przypadku pieczenia tortów piętrowych, niezbędne są wsporniki, gwarantujące bezpieczeństwo i stabilność wypieku.

Akcesoria do dekoracji tortów

Jak już wspomnieliśmy, istotą tortu jest jego dekoracja, zazwyczaj barwna i bogata. Aby stworzyć najlepszy efekt wizualny, potrzebujesz odpowiednich akcesoriów, dedykowanych do dekorowania ciast. Jednym z najważniejszych narzędzi do dekorowania tortu są tylki, służące do kreowania różnych rozetek i ozdób kremowych. Nowoczesne szablony przeznaczone do wyrobów cukierniczych, zapewnią Ci niestandardową ozdobę na torcie. Do uzyskania kolorowych, wręcz bajkowych kolorów, do dyspozycji masz szeroką gamę barwników i pędzli do malowania czekoladą, lukrem lub klejem jadalnym. Aby udekorować i upiększyć podkład pod tort, można wybrać ozdoby jak tasiemki i wstążki. Niezwykły efekt wizualny dodają dobrane odpowiednio do okazji toppery, dostępne w różnej kolorystyce, tematyce oraz w wielu rozmiarach.

Powyższe narzędzia pozwolą Ci stworzyć niepowtarzalny, unikatowy wypiek. Szereg możliwości, jakie dają nam wspomniane narzędzia i akcesoria, pozwalają na swobodne kompozycje, zgodne z Twoją wizją i upodobaniem. Zaopatrując się w tego typu akcesoria cukiernicze, zwracaj uwagę na ich wykonanie, jakość oraz na producenta. Ponieważ są to produkty mające kontakt z żywnością, muszą być bezpieczne dla naszego zdrowia. Na szczęście oferta na rynku jest bardzo bogata i zróżnicowana. Zainspiruj się powyższymi informacjami i stwórz jedyny w swoim rodzaju tort dla bliskiej Ci osoby. Bez względu na to, jakie torty lubisz i umiesz przyrządzać, zaproponowane narzędzia zapewnią Ci komfort pracy i gwarancję udanego wypieku.